Prága 2012

Ebben az albumban a prágai hosszú hétvégénk pillanatai tárulnak fel. Lehet, hogy az albumban szereplő képek sorrendje kicsit összevisszaságnak tűnhet, de úgy gondoltam a képek sorrendjét az idő határozza meg. Prágát 4 nap alatt próbáltuk felfedezni. A városba szeptember 30-án, 13 óra fele érkeztünk vonattal. Délután – cuccaink lepakolása után egy helyi srác kalauzolásával érintőlegesen bejártuk a város főbb nevezetességeit és a nap végén egy belváros közeli önkiszolgáló étteremben – Havelska Koruna – vacsoráztunk. Helyi ételek jó áron! A pár órás idegenvezetés után másnap már kettesben kezdtük el felfedezni Prága szépségeit, értékeit, illetve adott esetben kevésbé szép részeit, pillanatait. Második napot a Vyšehrad városrészben kezdtünk. A reggel egy kis izgalommal indult. Az ulticélunk felé haladva a villamos hirtelen fékezett egy kereszteződésben, majd megállt és nekiállt tolatni. Szerintem nem sok ember lehet részese egy villamos tolatásnak. 🙂 Az izgalmas utazás után  egy hegy megmászásával jutottunk el a Szent Péter és Pál templomhoz. Ezen városrész bejárása után gyalog és villamossal ismét visszakerültünk az Óvárosi térre. A tér körbejárása után egy nagyobb kört is tettünk a környékén, illetve a prágai Zsidóvárosba is elsétáltunk. Azonban egy zsidó ünnep miatt a helyi nevezettségeket belülről nem tudtuk megnézni. A szállás felé ismét a Károly hídhoz mentünk – sosem tudtuk kikerülni, mivel mellette volt a villamosmegálló. A szállásról egy kis felfrissülés után ismét a nyakunkba vettük a fotós felszerelést és elindultunk egy kis esti fotózásra. Sajnos az idő nem volt túl kegyes hozzánk, mert el kezdett esni az eső. Viszont ennek köszönhetően sikerült néhány csillogós, esernyős képet csinálnunk.

Másnap a Nemzeti Színháztól átsétáltunk a Kisoldalra, illetve a Petřin hegyhez. Ott először a Kommunizmus áldozatainak emlékművével futottunk össze. Majd a fogaskerekűvel felmentünk a prágai Eiffel toronyhoz. Onnan kis eredi sétával eljutottunk a Várnegyedbe. Most jobban körbejártuk a területet, illetve a Szent Vitus templom harangtornyába is felmásztunk. Reggel még borongós volt az idő, de mire a templomhoz értünk szépen kisütött a nap, így szebb képeket tudtunk készíteni a városról. Délután ismét az Óvárosban kötöttünk ki. Milyen meglepő 🙂 Kihasználva a napos időt ismét lefényképeztük a helyi látványosságokat. Majd visszatértünk a szállásra, h fel tudjunk készülni az éjszakai fotózásra. Az úticél a Várnegyed volt….

Negyedik napon még mindig volt egy fél napunk a nézelődésre. Először a Főpályaudvarra mentünk felderíteni a terepet  illetve megnézni a régi állomás épületét. Majd mivel a zsidó ünnepnek vége volt, így visszatértünk Zsidónegyedbe. Sajnos – valószínűleg az ünnepi zárva-tartás miatt – rengetegen várakoztak az egyes helyszíneknél, így mi nem jutottunk be sehova, csak körbejártuk ezt a városrészt. Más úticélunk már nem volt betervezve, így még utoljára visszatértünk az Óvárosi térre, valamint a Károly-hídra.

A csomagjaink begyűjtése után a Főpályaudvar volt az utolsó prágai célpontunk, ahol vonatra szállva hazaindultunk